Gebruik het gereedschap in de praktijk

Krijg inzicht in de mogelijkheden voor het toepassen van de referentiearchitectuur

Verbetering in Woningcorporaties: Het Doel van CORA en VERA  [bewerken | brontekst bewerken]

Het doel van CORA en VERA is om alle woningcorporaties en stakeholders te helpen hun bedrijfsvoering en informatievoorziening te verbeteren. Dat doen we aan de hand van richtinggevende principes en het beschikbaar stellen van passende methodieken, referentiemodellen en datastandaarden. CORA en VERA vormen samen de kapstok waar deze modellen en standaarden in samenhang worden gepresenteerd. Niet alleen medewerkers van corporaties kunnen dit gebruiken, ook adviseurs, ICT-leveranciers en andere stakeholders kunnen hier waardevolle informatie vinden. De referentiearchitectuur bevordert gezamenlijk taalgebruik en vergemakkelijkt daardoor het delen van kennis binnen de sector!

Six or nine perspective.jpg

Hoe zitten de CORA en VERA in elkaar?  [bewerken | brontekst bewerken]

CORA en VERA beschrijven de werking van een corporatie, aan de hand van diverse elementen en modellen die onderling met elkaar samenhangen. Dat geheel laat zien wat er nodig is om alle doelgroepen van een corporatie te bedienen. Dat zijn niet alleen huurders of kopers maar ook bijvoorbeeld Verenigingen van Eigenaren (VvE). De soorten elementen kun je zien als legoblokjes waarmee de organisatie is opgebouwd. In onderstaande figuur is af te lezen hoe dat er uit ziet:

Figuur 1: Samenhang tussen kernactiviteiten van woningcorporaties

Figuur 1: Samenhang tussen kernactiviteiten van woningcorporaties

Van ieder blok bestaan één of meerdere basismodellen. Zo is er een Producten en dienstenmodel waaruit valt af te lezen welke producten/diensten door welke doelgroep wordt afgenomen.  

Net zo is er een Processenmodel waar je kunt nagaan welke processen een bepaalde dienst tot stand brengen. In het Bedrijfsfunctiemodel kun je vervolgens nagaan onder welke bedrijfsfunctie het proces logischerwijs thuishoort.  

Ter ondersteuning van de processen gebruiken corporaties verschillende (administratieve) systemen waarmee gegevens (bedrijfsobjecten) geraadpleegd en bewerkt worden. Welke gegevens dat zijn en hoe die met elkaar samenhangen vind je in het Bedrijfsobjectenmodel, waar alle objecten netjes in domeinen zijn gerubriceerd. Bovendien vind je daar ook de bijbehorende definities. Meer op detailniveau zijn gegevens uitgewerkt in de VERA-standaard. Daar vind je ook voorbeelden van ketenprocessen die met standaarddata zijn geautomatiseerd.

Aan veel processen zijn ook risico indicatoren gekoppeld. Op de pagina Risicobeheer met architectuur vind je daar meer over. Per proces zijn daarnaast ook prestatie- en resultaatindicatoren benoemd. Meer informatie vind je op de pagina Prestatie-indicatoren.  

Om de samenhang tussen alle elementen en modellen weer te geven hanteren we het Kennismodel, dat je hier kunt vinden.  


Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 28 feb 2024 om 13:32.