Risicomanagement met architectuur

Beter grip op risico's met architectuur

Gerelateerde links

Bedrijfsarchitectuur: Grip op Risico's voor Betere Beslissingen[bewerken | brontekst bewerken]

Een bedrijfsarchitectuur helpt organisaties om beter grip te krijgen op risico's. Dit komt doordat een bedrijfsarchitectuur een overzicht biedt van de hele organisatie, inclusief de bedrijfsprocessen, IT-systemen, infrastructuur en mensen.

Dit overzicht maakt het mogelijk om risico's op een systematische manier te identificeren, te analyseren en te beheren. Een bedrijfsarchitectuur biedt ook een raamwerk voor het analyseren van risico's. Dit raamwerk helpt om de aard, impact en waarschijnlijkheid van risico's te bepalen.

Dit is belangrijk om te bepalen welke risico's prioriteit hebben en hoe ze moeten worden aangepakt. Ten slotte biedt een bedrijfsarchitectuur een raamwerk voor het beheer van risico's. Dit raamwerk helpt om risico's te mitigeren of te accepteren.

Mitigeren betekent dat risico's worden verminderd door maatregelen te nemen. Accepteren betekent dat risico's worden aanvaard, bijvoorbeeld omdat de kosten van mitigeren te hoog zijn.

Door de combinatie van deze factoren kan een bedrijfsarchitectuur organisaties helpen om de kans op onverwachte gebeurtenissen te verminderen, de veerkracht van de organisatie te vergroten en betere beslissingen te nemen over risico's.

Hoe pak je dat aan?[bewerken | brontekst bewerken]

In de praktijk wordt een bedrijfsarchitectuur vaak gebruikt om risico's te identificeren en te analyseren in het kader van een risicomanagementproces. Het risicomanagementproces omvat de volgende stappen:

  • Identificatie: In deze stap worden de risico's geïdentificeerd. Dit kan worden gedaan door een risicoanalyse uit te voeren, door een risico-inventarisatie te maken of door een risicoscan uit te voeren.
  • Evaluatie: In deze stap worden de geïdentificeerde risico's geëvalueerd. Dit houdt in dat de aard, impact en waarschijnlijkheid van de risico's worden bepaald.
  • Beheer: In deze stap worden de risico's beheerd. Dit kan worden gedaan door risico's te mitigeren, door risico's te accepteren of door risico's te delen.


Een bedrijfsarchitectuur kan een waardevol hulpmiddel zijn voor het verbeteren van de grip op risico's. Door een bedrijfsarchitectuur te implementeren en te gebruiken, kunnen organisaties de kans op onverwachte gebeurtenissen verminderen, de veerkracht van de organisatie vergroten en betere beslissingen nemen over risico's.

De bijdrage van de referentiearchitectuur, zoals in deze wiki voor de woningcorporatiesectie is opgenomen, is dat deze als versneller in het opzetten van een eigen bedrijfsarchitectuur kan worden gebruikt. Die kun je dan gebruiken als kapstok voor risicomanagement, bijvoorbeeld door risico-indicatoren of een BIV classificatie toe te voegen aan de bedrijfsprocessen en de applicaties uit je eigen architectuur.


Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 23 feb 2024 om 14:40.