Woonruimteverdeling

Bekijken met Legenda Bekijken op ware grootte om deze op te slaan or printen
Onder het model staat een lijst van de getoonde elementen.



Woonruimteverdeling


Woonruimteverdeling in Nederland is een stelsel van wetten en regels om in geval van schaarste op de woningmarkt, huurwoningen verantwoord te kunnen verdelen. De belangrijkste wet is de Huisvestingswet, gemeenten mogen op grond daarvan een Huisvestingsverordening opstellen die alleen op het gebied van de gemeente geldt. De bevoegdheden kunnen worden gebruikt als de vraag zoveel groter is dan het aanbod, dat sprake is van onrechtvaardige of onevenwichtige effecten op de woningmarkt. Ongeveer de helft van de gemeenten maakt gebruik van deze bevoegdheid. Vaak betreft het woningen met een huurprijs onder de huurprijsliberalisatiegrens van € 710,68 per maand (2018), woningen met een hogere huur vallen onder de vrije sector.

Woningcorporaties kunnen eigen regels opstellen en kunnen met gemeenten regels afspreken over de wijze waarop de vrijkomende huurwoningen worden verdeeld. Zo kunnen bepaalde groepen voorrang krijgen bij de verdeling, bijvoorbeeld wegens medische toestand, sloop van de huidige woning of sociale problemen. Daarnaast verhuren de meeste corporaties een deel van hun woningen aan bijzondere doelgroepen. De regels kunnen per gemeente verschillen. Sommige gemeenten en corporaties stellen tientallen gedetailleerde regels, andere een paar hoofdlijnen, en soms is de regel dat de vrijkomende woningen worden verloot.

De procesketen van woonruimteverdeling beschrijft de interactie tussen bedrijfs- en werkprocessen van twee rollen en hun betrokken bedrijfsfuncties:

  • Vastgoedaanbieder (woningcorporatie of tussenpartij)
    • Vastgoedverhuurfunctie
    • Vastgoedverkoopfunctie
    • Vastgoedgegevensbeheerfunctie
    • Overeenkomstbeheerfunctie
  • Woonruimteverdeler
    • Woonruimteverdeelfunctie
    • Vastgoedgegevensbeheerfunctie


Toelichting figuur

In deze figuur zijn de producten, diensten, processen en daarvoor benodigde bedrijfsfuncties van de procesketen in onderlinge samenhang weergeven.
Aan de rechterzijde worden altijd de producten en diensten getoond en links daarvan het betreffende proces weergegeven. De processen worden daarbij geclusterd per bedrijfsfunctie waarbij het uitgangspunt is dat we altijd beginnen met bovenaan de sturende bedrijfsfuncties te modelleren, in het midden de primaire bedrijfsfuncties en onderaan de ondersteunende bedrijfsfuncties.
De verticale weergave maakt het mogelijk om met je muis makkelijker verticaal te kunnen scrollen door de figuur op een beeldscherm.

Elementen

(Er is niets om te tonen.)


Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 14 jan 2022 om 20:01.